Poz Vermek ( Kamera Karşısında Hazır Olmanın Püf Noktaları)

By Anastasiya Shantanova - 09:19



  Öncelikle poz vermenin aslında bir fotoğraf çekiminde işin en son kısmı olduğunu söylemekte yarar var. Çünkü kaliteli fotoğraflar elde etmek istiyorsanız, kendinzden emin hissetmeniz gerekir. Bunun için de her şeyin uyumlu ve tam olduğundan emin olmanız gerekir.

  • KONSEPT

  İlk önce ne tarz fotoğraflar istediğinize karar vermelisiniz. Yani yapılacak olan fotoğraf çekiminin konseptini belirlemelisiniz. Bunlar spor, klasik, modern, tarihi, vintage vb. konseptler olabilir. Bunun için fotoğrafınızı çekecek olan kişiyle sürekli bir diyaloğunuzun olması işlerinizi kolaylaştıracaktır. Fotoğrafınızı çekecek olan kişiyle çekim öncesi diyalog kurmanız onu anlamanıza ve az da olsa tanımanıza yardımcı olacaktır. Bu da kamera karşısında gerilmemeniz için bir sebeptir.
  Konsept belirledikten sonra uygun mekanları seçmeniz gerekecektir. Bu bir stüdyo ya da başka bir yer olabilir.

  • DEKOR ve KOSTÜM 

  Artık sıra çekimde kullanacağınız dekor ve kostüm seçimine geldi. Mutlaka çekime gideceğiniz zaman yanınıza bir çok alternatif alın. Ancak konseptinize uygun olması gerektiğini de unutmayın. Ortam ve ışığa göre kıyafet renklerinizi belirleyin. Arka plan ile aynı renk kıyafet giydiğinizde istenilen etkiyi yaratamayabilirsiniz. Mutlaka fiziğinize uygun renkte ve modelde kıyafetler seçin. Fotoğraflarda bacak boyunuzu uzun göstermek için yüksek bel kıyafetler ve bilekte bağı bulunmayan topuklu ayakkabılar tercih edebilirsiniz. Benim tercihim Stiletto olacaktır. Tabii ki konseptinize uygun ise. Eğer yapılı veya kiloluysanız, bembeyaz dar bir kıyafet giyerken iki kez düşünün. Beyaz ve gri renkleri sizi olduğunuzdan daha kilolu gösterecektir.
  Unutmayın ki fotoğraf çekimi bir yaratım işidir. Bu yüzden kullanacağınız her öge bir anlam yaratmalıdır.
  Diyelim ki çekim günü geldi ve her şeyiniz hazır. Fotoğrafçınız ile de güzel bir diyaloğunuz var ve ondan çekinmiyorsunuz. Sıra geldi kameranın karşına geçmeye.

  • SAÇ VE MAKYAJ
  Saç ve makyajınız çekimde mutlaka yapılı olsun. Konseptinize, kostümünüze uyumlu olmasına dikkat edin.


  1. KAMERADAN KORKMA, ÇEKİNME!
  Bir çoğumuzun temel sorunu kameranın karşısında panik yapmamız, utanmamız veya korkmamızdır.
  Öncelikle şunu hatırlatma yarar var, kameranın karşısına geçtiyseniz, zaten saklanamazsınız. Utanmanız, korkmanız veya panik yapmanız sizi orada görünmez kılmaz. Bu yüzden dik durun, kameranın içine doğru bakın ve çekinmeyin. Derin bir nefes alın ve hızlıca verin. Bunu üç kez tekrarlayın. Sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Size tavsiyem, çekim esnasında müzik kullanmanız olacaktır. Sevdiğiniz ve sizi moda sokan parçaları dinlerken poz vermek, sizi evde ayna karşısında poz veriyormuş gibi hissettirecek!
  Evdeki aynamızdan bahsetmişken, mutlaka aynada kendinizi inceleyin ve yüzünüzün en fotojenik tarafını telefonunuz aracılığı ile bulmaya çalışın. Çekimden önce mutlaka önceden belirlediğiniz esneme hareketlerinden oluşan kısa bir rutini yapmayı unutmayın. Bu, vücudunuzdaki tembelliği atacak ve kamera karşısında dinç olmanızı sağlayacaktır.

     2. DURUŞ ve POZ

  Ayakta gerçekleştirdiğiniz çekimlerde mutlaka aklınızda olması gereken şeylerden biri kameranın açısı ve vücüdunuz bu açıya karşı oluşturduğu duruştur. 
  Eğer ki kameraya karşı düz bir şekilde durursanız, vücudunuzun bazı bölgeleri kilolu çıkabilir. Bunu engellemek adına belirli ayak duruşları ve gövde pozisyonları belirlemelisiniz. 
  Kameranın karşısında olduğunuzu farz edin.  Hafifçe tüm vücudunuzla çarpraza dönün. Kameraya yakın olan ayağınızı diğerinin önüne koyun. Öne koyduğunuz ayağın parmak ucu dışarı doğru bakmalı. Gövdenizi kameraya doğru çevirin. Biraz sizi zorlayabilir, fakat kolay olacağını kim söylemişti ki? 
   
  Özellikle vücüdun kameraya olan çarpraz açısını kullanmak size her zaman avantaj sağlayacaktır. Tabii ki bu düz poz veremeyeceğiniz anlamına gelmiyor! Düz dururken verdiğiniz pozlarda iki temel seçeneğiniz var.    İlkinde, ayaklarınızı birleştirin ve bir dizinizi diğer dizinize doğru bükün.
  İkincisinde, ayaklarınızı birbirinden ayırın ve ağırlığınızı bir ayağınıza doğru verin.


 Gelelim nereye koyacağımızı bilmediğimiz ellerimize. Ellerimiz bizim aynamız gibidir. Telaşlı, gergin veya mutlu bir anı ellerimizin pozisyonundan ele verebiliriz.
  Öncelikle iki temel kuralı belirteyim. Birincisi, avuç içlerinizi kameranın görmeyeceği bir şekilde saklayın. Bunu yaparken, ellerinizin çarpraz ve kameraya dik açılarını kullanın.
İkincisi, dirseklerinizi asla kameraya dik kullanmayın ve abartmadan vücüdun gerisinde duracak şekilde kullanın. Eğer kameraya dik kullanırsanız kolunuz tek boyutlu gözükecektir.






En önemli noktaya geldik. Baş ve öğeleri.

  Kural 1: Yüzünüzü ışığa doğru kullanın. Işık hangi yönden geliyorsa bir ay çiçeği gibi ona yönelin.

  Kural 2: Boynunuzu mümkün olduğunca uzun tutun. Bu, gıdı bölgesinin çıkma olasılığını azaltacaktır. Kafanızı ne çok aşağı ne uçak yukarı kaldırın. En iyisi orta seviyeden bır tık daha yukarıda tutmanız olacaktır. Eğer kafanızı eğerek poz verecekseniz, kaş altından bakıyormuş gibi çıkmamanız adına minimal hareketlerde açı değiştirin.

  Kural 3: Dudaklarınızı kasmayın. Biraz aralık ve rahat bırakın. Bu çenenizin kaba çıkmasını engelleyecektir. Gülecekseniz, samimi gülmeyi öğrenmeniz gerekir. Aksi halde kamerada asla kendinizi beğenmezsiniz.

  Kural 4: Bakışlarınız bir fotoğrafınızın en vurucu noktalarından biridir. Burada önemli olan kameraya direk baktığınızda gerçekten bakmanız gerektiğidir. Başka bir yöne bakıyorsanız, başınızın pozisyonunu unutmayın ve kameraya yakın yerlere bakmaya çalışın. Aksi halde gözünüz değil göz akınızı fotoğrafta baskın görürsünüz ve bu hoş bir görüntü olmaz.

  Kural 5:Yüz kaslarınızı hissedin. Vücudunuzun sıkılaşmasını nasıl istiyorsanız, yüzünüzün de sıkı ve diri gözükmesi için yüz kaslarınızı gergin tutun. Onları gergin tutmak için kulak oynatma egzersizi yapın. Yüzünüzü saçma sapan şekillere sokup kaslarınızı aktıfleştirin. Tıpkı tiyatro çalışmalarındaki egzersizler gibi!

Duruşunuzun, bakışınızın bir anlamı olmalı! Ama en önemlisi kendi vücudunuzu ve yüzünüzü tanımanızdır. Kendini bol bol çekin. Aynada izleyin. Müzik açın ve poz verme çalışmaları yapın. Çekimde işiniz kolaylaşacaktır.


Geriye kalan ise, fotoğraflarınızın tadını çıkarmak :)




  • Share:

You Might Also Like

0 yorum


İletişime Geç !

Ad

E-posta *

Mesaj *